O društvu

Na Brezovici se je športna aktivnost razvijala in razvila kot nadaljevanje šolske športne vzgoje. To se je pokazalo ob otvoritvi nove osnovne šole v letu 1957. Učencem te osnovne šole je bilo športne vzgoje pri pouku premalo, zato so izrazili željo po dodatnih športnih aktivnostih. Čeprav šola ni imela telovadnice, so nogomet in igro med dvema ognjema izvajali kar na travniku ob šoli.

V letu 1964 so ob šoli s prostovoljnim delom uredili jamo za skoke, v njenem podaljšku pa postavili kakovostno konstrukcijo s krogi in plezalno vrvjo. Tudi to je bilo kmalu premalo. V šolski avli, kjer se je v zimskem času izvajala športna vzgoja, so učenci želeli imeti koš za košarko. Vodstvo šole jim je ustreglo in pritrdili so tablo s košem. Tako so imeli mladi možnost metati na koš in v omenjenem prostoru igrati košarko. Preizkusili so se tudi s tekmami v Logatcu, Trnovem in na Vrhniki. Te tekme so bile za fante težka preizkušnja, vendar volje za šport niso izgubili. V tem letu je bilo ustanovljeno »Šolsko športno društvo«. Čas je prinašal za šport boljše pogoje tudi na Brezovici, saj je bila ob prvem ljubljanskem samoprispevku dograjena šola s telovadnico. Takoj so se pričeli treningi košarke, atletike in gimnastike. Košarkarji, ki so takrat obiskovali že srednjo šolo, so se vključili v območno ljubljansko košarkarsko ligo. Na košarkarske tekme izven Brezovice je tekmovalce vozil s šolskim kombijem ravnatelj šole, ki je bil tudi tekmovalec v tej ekipi. Po dveh letih so ligo ukinili, zaradi v športu znanih »Portoroških sklepov«.

Kljub temu športno življenje na Brezovici ni zamrlo, saj so na šoli delovali zelo aktivni učitelji športne vzgoje. Vsem njim gre zasluga, da so učenci z veseljem obiskovali športne krožke po pouku in dosegali zavidljive uspehe. Zato ni bilo težko obdržati mladih športnikov v telovadnici tudi po njihovem odhodu v srednje šole.